Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

prawnik toruń skuteczny adwokat kancelaria adwokacka przedawnione długi
Czy przedawnione długi trzeba spłacać? Porady prawnika
Kwiecień 26, 2017
filmowanie z powietrza filmowanie z drona filmowanie dronem firma
Filmowanie i fotografowanie dronem
Kwiecień 26, 2017

Nowoczesne maszyny zakręcające, czyli zakręcarki firmy Zalkin

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

zakręcarki zalkin zamykanie butelek maszyna zakręcająca

Zakręcarki do produktów wrażliwych i nie tylko

W sektorze żywieniowym niezwykle istotne jest staranne zakręcanie opakowań z produktem. Głównie – wyrób zwyczajnie nie cieknie z opakowania, m. in. w trakcie przewozu. Po drugie – dłużej zachowuje wspaniały smak i zapach, co dla Nabywców jest właściwie priorytetowe, kiedy „przeczesują” półki z morzem produktów (czasami kilkunastu przeróżnych marek). Oraz po trzecie – mamy szansę go niewątpliwie stopniować w ten sposób, aby krótko mówiąc nie było go ani za wiele ani za mało. Ogólnie rzecz biorąc zakręcarki, bo tak nazywa się maszyny zakręcające, przykładowo słoiki i butelki, obowiązkowo muszą spełnić niezmiernie dużo wielorakich wskazań, żeby były przyjęte na potrzeby masowego wytwarzania towarów. W ostatnich czasach jeszcze bardziej wyeksponowano pakowanie wyrobów bardzo czułych, np. twarogu oraz wykreowano urządzenia Ultra Clean oraz aseptyczne. Ich celem jest szczelne zamykanie butelek PET z jednodniowymi sokami, przetworami nabiałowymi i wodą niegazowaną.

Jeśli chodzi o maszyny zamykające produkty w pojemnikach, to można wyróżnić:

Zakręcarkę butelek – w niniejszym przypadku możemy wybrać zakręcarkę rotacyjną, z głowicami ułożonymi obok siebie w jednej linii, z jedną głowicą lub wieżę zamykającą. Tego wariantu zamykarki działają bez zarzutu nie tylko w sektorze spożywczym, ale również sektorze kosmetycznym, spirytusowym oraz aptekarskim.

Zakręcarkę słoików – w tym przypadku głowica zamykarki jest idealnie przystosowana do charakterystycznych nakrywek słojów. Na początku zakręcarka odsysa naddatek powietrza, natomiast potem zamyka je zgodnie z regułą twist-off.

Zakręcarkę do okrągłych konserw – są idealne przy zakręcaniu okrągłych konserw, które zostały wykonane, przykładowo z aluminium.

Jeżeli chcemy dopasować dobrą głowicę, wtedy trzeba mieć na uwadze przede wszystkim półprodukt, z którego zrobione jest opakowanie. W takim przypadku artykuł będzie w dobrej porcji umieszczony w plastikowej butelce lub metalowej puszce. Zakręcarki mechaniczne posiadają bardzo wytrzymałą budowę, jaka daje pracownikom bezpieczeństwo. Sporadycznie ulegają awariom, jeżeli są prawidłowo stosowane oraz konserwowane. Zakrętarki to urządzenia, których forma nieustannie ewoluuje, bo co chwilę wdrażane są bardziej oryginalne opakowania o rozmiarach innych aniżeli poprzednie.

Selekcja zakręcarek ze względu na typ

Krótko mówiąc zakręcarki powinniśmy rozdzielić na te z pojedynczą głowicą, wielogłowicowe, zakręcarki linearne oraz maszyny dopasowane opakowań o małych i średnich kubaturach. Jednogłowicowe możemy natomiast podzielić na automatyczne (same przyjmują wieczko) oraz półautomatyczne (wieczko powinniśmy pobrać ręcznie). Zakrętarki wielogłowicowe, np. kręcące się wokół centralnej osi, mają od 3 do 24 głowic i są w stanie pracować na liniach produkcyjnych o bardzo dużej skuteczności, ze zbiornikami niezmiernie delikatnymi i wtedy, gdy w opakowaniu płyn styka się z krańcami pojemnika. Ostatni wariant jest przeznaczony bardziej dla sektora lekowego i chemicznego (do zamykania bardzo często bardzo małych ilości artykułu). W przypadku zakręcarek frontowych zamykanie odbywa się nierównomiernie – kilka czy kilkanaście głowic razem zamyka opakowania z towarem. Kapslownice idealnie sprawdzą się na potrzeby zamykania wody źródlanej w plastikowych butelkach i spirytusu. Naturalnie zakręcarki są ogromnie istotnym modułem na linii przetwórczej, pomimo że nie wymagają właściwie żadnego nadzoru. Dzięki maszynom wysokiej jakości zauważalnie podnosi się skuteczność masowego wytwarzania towarów. Zamykarki można opracować „od zera” (uwzględniając, przykładowo artykuł do jakiego ma być przystosowana oraz ilość zakręcanych pojemników w ciągu godziny).

Następne urządzenia stosowane w toku seryjnej produkcji

Do pozostałych urządzeń, przy użyciu których konstruowane są całe linie fabryczne, można zaklasyfikować: urządzenia do nanoszenia etykiet, maszyny rozlewnicze, dozownice oraz napełniarki, inspektory, maszyny do załadunku i rozładunku, rozdzielniki i kartoniarki. Wszystkie przytoczone maszyny mamy szansę uzbroić w dodatkowe możliwości, m. in. w aplikatory kieliszków. Modelowy przebieg produkcji kształtuje się dokładnie w taki sposób: poddane wcześniej sterylizacji pojemniki docierają na linię wytwórczą, są zliczane i stawiane pod odpowiednim kątem. Maszyny do rozlewania produktu zapełniają ustawione pojemniki wyrobem, a zakręcarki przesłaniają szyjki dobrymi nakrywkami. Potem szczelnie zamknięte towary trafiają, przykładowo do robotów pakujących. W każdej branży mechanizm wytwarzania będzie rysował się nieco inaczej, bo jest on zależny od gatunku towaru. Z tego względu na potrzeby balsamów do ciała są dedykowane inne warianty maszyn, natomiast do uzyskiwania piwa i następnych napojów alkoholowych – inne.

Jeżeli zaintrygował Cię ów materiał, wejdź w odsyłacz obok – Zakręcarka słoików – a niewykluczone, że wynajdziesz to, czego aktualnie poszukujesz.

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok