Warning: include_once(/home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-content/mu-plugins/cl-smart-advice.php): Failed to open stream: No such file or directory in /home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-settings.php on line 398

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-content/mu-plugins/cl-smart-advice.php' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php82/root/usr/share/pear') in /home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-settings.php on line 398
Pizza – ulubione danie każdego – Syngen
Beton dekoracyjny - Beton architektoniczny - Beton ozdobny - Zastosowanie betonu dekoracyjnego
Jak wykorzystać beton architektoniczny?
26 stycznia, 2017
Księgowość dla firm – krótki poradnik
27 stycznia, 2017

Czy jest takie danie, które z całkowitą pewnością uwielbiają wszyscy? Tak i jest to pizza. Popisowy posiłek kuchni włoskiej, rozpowszechniony gdzie okiem sięgnąć. Prostota w dowolnych kombinacjach, która zależnie od miejsca smakuje inaczej. W ogóle kuchnia włoska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię świata. Mieszkańcy Włoch umiejętnie nauczyli się komponować nie drogie i świeże składniki, które razem smakują jak niebo w ustach. Radosna Italia dała nam nie tylko okrągłe placuszki, ale również spaghetti, risotto, czy tiramisu. Po prostu smaczne i błyskawiczne w ugotowaniu dania, które łączą bliskich przy jednym stole. Taki też jest motyw gotowania – przez żołądek do serca najbliższych.

Włosi nie tylko uwielbiają gotować. Lubią spędzać czas z bliskim, dyskutując i bawiąc się w gronie smacznego jedzenia, które bazuje na lokalnych i naturalnych składnikach. Pomidory, bazylia, parmezan – te produkty dostępne są tam na każdym rogu i za drobne pieniądze. Warzywa i przyprawy rosnące w letnim słońcu południa smakują obłędnie. Zrozumiałe jest że znalazły się w głównym menu każdego obywatele Włoch. A skąd właściwie pochodzi się kuchnia Włoch i jak została odkryta pizza? Odpowiedź prawdopodobnie Cię zaskoczy. Poznaj zatem historię o powstaniu pizzy i o najpopularniejszych potrawach kuchni Włoch. Uważaj, bo możesz poczuć się głodny.

Kuchnia włoska, czyli jaka?

Należy zacząć od tego, że kuchnia Włoch jest nierozerwalnie skorelowana z tradycją danego obszaru. Włosi bardzo szanują swoją tradycję, nie uznają żadnych ustępstw i podczas tworzenia drogich im potraw stosują się do przepisów powtarzanych z pokolenia na pokolenie. To właśnie dzięki tradycji, sztuce łączenia prostych składników i wykorzystywaniu doskonałej jakości (generalnie naturalnych) wyrobów kuchnia ta zyskała niesamowitą popularność i międzynarodowe uszanowanie. W kuchni Włoch nie ma miejsca na sztuczne produkty – wszystko robione jest ręcznie, wedle precyzyjnie ustalonej receptury. Gotowanie „z sercem” wpływa na to, ze wszystko pachnie i smakuje idealnie. Co jeszcze powinno się wymienić jako atut kuchni włoskiej? Niewątpliwie jej dostępność. Kuchnia ta jest niezwykle tania, a wszystko z tego względu, że praktycznie każda z tradycyjnych dań wywodzi się z ubogich regionów. Niegdyś ubodzy obywatele Włoch używali wyrobów, które mogli bez problemu dostać. Pomidory, jajka, mąka, bazylia, oliwki – wszystko to pokrywał dzienny budżet, lub wytwarzane było osobiście. Jednakże obok samego gotowania, najistotniejsze jest (co celebruje się do dnia dzisiejszego) zajadanie potraw w znacznym otoczeniu bliskich. Włosi słusznie powtarzają, że wspólna konsumpcja ma integrować ludzi. Nie ważny jest cena posiłku, ale sam czas, który spędza się z bliskimi, przy jego kosztowaniu. Dla takich okazji człowiek żyje.

Pizza – najsłynniejsze danie całego świata

Co w pizzy może nie smakować? Chrupiącego spodu. Rozkwitających w słońcu pomidorów. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy pachnącej bazylii? To główne elementy tradycyjnej pizzy. Danie to przeszło wiele ewolucji. W każdym miejscu smakuje odmiennie. A w jaki sposób to się wszystko zaczęło? Produkty zbliżone do pizzy znane były już w dawnym Rzymie i co ciekawe stanowiły doskonały środek płatności. Pizza znaczącą popularność zyskała dopiero pod koniec XVIII wieku, gdy to zaczęły się otwierać restauracje tytułowane pizzeriami. Wzbudziły one zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który wyruszył w podróż podróż do Neapolu, by skosztować serwowanych tam dań. 100 lat później, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito przyrządził dla swojej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Ostatnia była nowalijką, bowiem kucharz dodał do niej niespotykany dotąd składnik – mozzarellę. Władczyni zakochała się w jej smaku i od tamtego momentu pizza ta została nazwana „margerita” od jej imienia. Następnie pizza trafiła do USA, gdzie została na dobre rozsławiona przez włoskich robotników przyjeżdżających do Ameryki po II wojnie światowej. I tak pizza została ulubioną potrawą wszystkich nacji – od Chińczyków po Jamajczyków.

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia włoska?

Pizzerie obsługują wszystkich gości, niezależnie od położenia geograficznego. Pokazuje to ogromną popularność kuchni Włoch. Pizza nie jest przecież jedyną znaną potrawą tej strony globu. Włochy przekazały też nam takie posiłki jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy słodkie tiramisu. Kuchnia Włoch zasadniczo bazuje na prostych produktach. Na południu kraju przyrządza się potrawy z mąki, a na północy dania z ryżu i kasz. Na południu bardzo często stosowana jest oliwa, a na północy masło. Pamiętajmy również, że oprócz standardowych dań, Włosi są w stanie nam zaoferować oryginalne produkty, takie jak szynka parmeńska, ser parmezan, trufle, ricotta, wyśmienite oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak można nie ubóstwiać kuchni tej części świata?

Chciałbyś posmakować prawdziwej włoskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, która podaje włoskie dania według sekretnej receptury. Przygotuj się na ciekawe doznania smakowe i wstąp do naszej pizzerii: pizzeria Toruń

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok