Warning: include_once(/home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-content/mu-plugins/cl-smart-advice.php): Failed to open stream: No such file or directory in /home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-settings.php on line 398

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-content/mu-plugins/cl-smart-advice.php' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php82/root/usr/share/pear') in /home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-settings.php on line 398
{"id":281,"date":"2017-01-26T23:19:54","date_gmt":"2017-01-26T23:19:54","guid":{"rendered":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/?p=281"},"modified":"2017-01-26T23:19:54","modified_gmt":"2017-01-26T23:19:54","slug":"pizza-ulubione-danie-kazdego","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/uslugi\/pizza-ulubione-danie-kazdego\/","title":{"rendered":"Pizza \u2013 ulubione danie ka\u017cdego"},"content":{"rendered":"

Czy jest takie danie, kt\u00f3re z ca\u0142kowit\u0105 pewno\u015bci\u0105 uwielbiaj\u0105 wszyscy? Tak i jest to pizza<\/b>. Popisowy posi\u0142ek kuchni w\u0142oskiej, rozpowszechniony gdzie okiem si\u0119gn\u0105\u0107. Prostota w dowolnych kombinacjach, kt\u00f3ra zale\u017cnie od miejsca smakuje inaczej. W og\u00f3le kuchnia w\u0142oska uwa\u017cana jest za najsmaczniejsz\u0105 kuchni\u0119 \u015bwiata. Mieszka\u0144cy W\u0142och umiej\u0119tnie nauczyli si\u0119 komponowa\u0107 nie drogie i \u015bwie\u017ce sk\u0142adniki, kt\u00f3re razem smakuj\u0105 jak niebo w ustach. Radosna Italia da\u0142a nam nie tylko okr\u0105g\u0142e placuszki, ale r\u00f3wnie\u017c spaghetti, risotto, czy tiramisu. Po prostu smaczne i b\u0142yskawiczne w ugotowaniu dania, kt\u00f3re \u0142\u0105cz\u0105 bliskich przy jednym stole. Taki te\u017c jest motyw gotowania \u2013 przez \u017co\u0142\u0105dek do serca najbli\u017cszych. <\/p>\n

W\u0142osi nie tylko uwielbiaj\u0105 gotowa\u0107. Lubi\u0105 sp\u0119dza\u0107 czas z bliskim, dyskutuj\u0105c i bawi\u0105c si\u0119 w gronie smacznego jedzenia, kt\u00f3re bazuje na lokalnych i naturalnych sk\u0142adnikach. Pomidory, bazylia, parmezan \u2013 te produkty dost\u0119pne s\u0105 tam na ka\u017cdym rogu i za drobne pieni\u0105dze. Warzywa i przyprawy rosn\u0105ce w letnim s\u0142o\u0144cu po\u0142udnia smakuj\u0105 ob\u0142\u0119dnie. Zrozumia\u0142e jest \u017ce znalaz\u0142y si\u0119 w g\u0142\u00f3wnym menu ka\u017cdego obywatele W\u0142och. A sk\u0105d w\u0142a\u015bciwie pochodzi si\u0119 kuchnia W\u0142och i jak zosta\u0142a odkryta pizza? Odpowied\u017a prawdopodobnie Ci\u0119 zaskoczy. Poznaj zatem histori\u0119 o powstaniu pizzy i o najpopularniejszych potrawach kuchni W\u0142och. Uwa\u017caj, bo mo\u017cesz poczu\u0107 si\u0119 g\u0142odny.<\/p>\n

Kuchnia w\u0142oska, czyli jaka?<\/h3>\n

Nale\u017cy zacz\u0105\u0107 od tego, \u017ce kuchnia W\u0142och<\/b> jest nierozerwalnie skorelowana z tradycj\u0105 danego obszaru. W\u0142osi bardzo szanuj\u0105 swoj\u0105 tradycj\u0119, nie uznaj\u0105 \u017cadnych ust\u0119pstw i podczas tworzenia drogich im potraw stosuj\u0105 si\u0119 do przepis\u00f3w powtarzanych z pokolenia na pokolenie. To w\u0142a\u015bnie dzi\u0119ki tradycji, sztuce \u0142\u0105czenia prostych sk\u0142adnik\u00f3w i wykorzystywaniu doskona\u0142ej jako\u015bci (generalnie naturalnych) wyrob\u00f3w kuchnia ta zyska\u0142a niesamowit\u0105 popularno\u015b\u0107 i mi\u0119dzynarodowe uszanowanie. W kuchni W\u0142och nie ma miejsca na sztuczne produkty \u2013 wszystko robione jest r\u0119cznie, wedle precyzyjnie ustalonej receptury. Gotowanie „z sercem” wp\u0142ywa na to, ze wszystko pachnie i smakuje idealnie. Co jeszcze powinno si\u0119 wymieni\u0107 jako atut kuchni w\u0142oskiej? Niew\u0105tpliwie jej dost\u0119pno\u015b\u0107. Kuchnia ta jest niezwykle tania, a wszystko z tego wzgl\u0119du, \u017ce praktycznie ka\u017cda z tradycyjnych da\u0144 wywodzi si\u0119 z ubogich region\u00f3w. Niegdy\u015b ubodzy obywatele W\u0142och u\u017cywali wyrob\u00f3w, kt\u00f3re mogli bez problemu dosta\u0107. Pomidory, jajka, m\u0105ka, bazylia, oliwki \u2013 wszystko to pokrywa\u0142 dzienny bud\u017cet, lub wytwarzane by\u0142o osobi\u015bcie. Jednak\u017ce obok samego gotowania, najistotniejsze jest (co celebruje si\u0119 do dnia dzisiejszego) zajadanie potraw w znacznym otoczeniu bliskich. W\u0142osi s\u0142usznie powtarzaj\u0105, \u017ce wsp\u00f3lna konsumpcja ma integrowa\u0107 ludzi. Nie wa\u017cny jest cena posi\u0142ku, ale sam czas, kt\u00f3ry sp\u0119dza si\u0119 z bliskimi, przy jego kosztowaniu. Dla takich okazji cz\u0142owiek \u017cyje.<\/p>\n

Pizza \u2013 najs\u0142ynniejsze danie ca\u0142ego \u015bwiata<\/h3>\n

Co w pizzy mo\u017ce nie smakowa\u0107? Chrupi\u0105cego spodu. Rozkwitaj\u0105cych w s\u0142o\u0144cu pomidor\u00f3w. Jedwabistej w smaku mozzarelli, czy pachn\u0105cej bazylii? To g\u0142\u00f3wne elementy tradycyjnej pizzy<\/b>. Danie to przesz\u0142o wiele ewolucji. W ka\u017cdym miejscu smakuje odmiennie. A w jaki spos\u00f3b to si\u0119 wszystko zacz\u0119\u0142o? Produkty zbli\u017cone do pizzy znane by\u0142y ju\u017c w dawnym Rzymie i co ciekawe stanowi\u0142y doskona\u0142y \u015brodek p\u0142atno\u015bci. Pizza znacz\u0105c\u0105 popularno\u015b\u0107 zyska\u0142a dopiero pod koniec XVIII wieku, gdy to zacz\u0119\u0142y si\u0119 otwiera\u0107 restauracje tytu\u0142owane pizzeriami. Wzbudzi\u0142y one zainteresowanie kr\u00f3la Ferdynanda II Burbona, kt\u00f3ry wyruszy\u0142 w podr\u00f3\u017c podr\u00f3\u017c do Neapolu, by skosztowa\u0107 serwowanych tam da\u0144. 100 lat p\u00f3\u017aniej, w 1889 kucharz Raffaelo Esposito przyrz\u0105dzi\u0142 dla swojej kr\u00f3lowej Ma\u0142gorzaty Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy. Ostatnia by\u0142a nowalijk\u0105, bowiem kucharz doda\u0142 do niej niespotykany dot\u0105d sk\u0142adnik \u2013 mozzarell\u0119. W\u0142adczyni zakocha\u0142a si\u0119 w jej smaku i od tamtego momentu pizza ta zosta\u0142a nazwana \u201emargerita\u201d<\/b> od jej imienia. Nast\u0119pnie pizza trafi\u0142a do USA, gdzie zosta\u0142a na dobre rozs\u0142awiona przez w\u0142oskich robotnik\u00f3w przyje\u017cd\u017caj\u0105cych do Ameryki po II wojnie \u015bwiatowej. I tak pizza zosta\u0142a ulubion\u0105 potraw\u0105 wszystkich nacji \u2013 od Chi\u0144czyk\u00f3w po Jamajczyk\u00f3w. <\/p>\n

Jakie dania ma do zaoferowania kuchnia w\u0142oska?<\/h3>\n

Pizzerie<\/b> obs\u0142uguj\u0105 wszystkich go\u015bci, niezale\u017cnie od po\u0142o\u017cenia geograficznego. Pokazuje to ogromn\u0105 popularno\u015b\u0107 kuchni W\u0142och. Pizza nie jest przecie\u017c jedyn\u0105 znan\u0105 potraw\u0105 tej strony globu. W\u0142ochy przekaza\u0142y te\u017c nam takie posi\u0142ki jak risotto blanco, spaghetti bolognese , lasagne czy s\u0142odkie tiramisu. Kuchnia W\u0142och zasadniczo bazuje na prostych produktach. Na po\u0142udniu kraju przyrz\u0105dza si\u0119 potrawy z m\u0105ki, a na p\u00f3\u0142nocy dania z ry\u017cu i kasz. Na po\u0142udniu bardzo cz\u0119sto stosowana jest oliwa, a na p\u00f3\u0142nocy mas\u0142o. Pami\u0119tajmy r\u00f3wnie\u017c, \u017ce opr\u00f3cz standardowych da\u0144, W\u0142osi s\u0105 w stanie nam zaoferowa\u0107 oryginalne produkty, takie jak szynka parme\u0144ska, ser parmezan, trufle, ricotta, wy\u015bmienite oliwy, czy wyborne wino marsala. Jak mo\u017cna nie ub\u00f3stwia\u0107 kuchni tej cz\u0119\u015bci \u015bwiata?<\/p>\n

Chcia\u0142by\u015b posmakowa\u0107 prawdziwej w\u0142oskiej pizzy w Toruniu? Szukasz pizzerii, kt\u00f3ra podaje w\u0142oskie dania wed\u0142ug sekretnej receptury. Przygotuj si\u0119 na ciekawe doznania smakowe i wst\u0105p do naszej pizzerii: pizzeria Toru\u0144<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Czy jest takie danie, kt\u00f3re z ca\u0142kowit\u0105 pewno\u015bci\u0105 uwielbiaj\u0105 wszyscy? Tak i jest to pizza. Popisowy posi\u0142ek kuchni w\u0142oskiej, rozpowszechniony gdzie okiem si\u0119gn\u0105\u0107. Prostota w dowolnych […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":282,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[323],"tags":[1741,1749,1772,1753,1756,1768,1746,1761,1740,1757,1747,1774,1755,1742,1748,1773,1758,1769,1765,1743,1750,1752,1759,1766,1745,1771,1754,1744,1762,1767,1760,1764,1763,1770,1751],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/281"}],"collection":[{"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=281"}],"version-history":[{"count":1,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/281\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":283,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/281\/revisions\/283"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/282"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=281"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=281"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=281"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}