Warning: include_once(/home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-content/mu-plugins/cl-smart-advice.php): Failed to open stream: No such file or directory in /home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-settings.php on line 398

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-content/mu-plugins/cl-smart-advice.php' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php82/root/usr/share/pear') in /home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-settings.php on line 398
{"id":726,"date":"2020-08-30T06:11:41","date_gmt":"2020-08-30T06:11:41","guid":{"rendered":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/?p=726"},"modified":"2020-08-30T06:12:58","modified_gmt":"2020-08-30T06:12:58","slug":"piwo-z-minibrowaru-maszyny-rozlewnicze","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/przemysl\/piwo-z-minibrowaru-maszyny-rozlewnicze\/","title":{"rendered":"Piwo z minibrowaru – maszyny rozlewnicze"},"content":{"rendered":"

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych po\u015br\u00f3d napoj\u00f3w alkoholowych. Jest kojarzone z mi\u0142o sp\u0119dzonymi momentami, nietuzinkowym smakiem oraz stosunkowo dogodn\u0105 dla nas cen\u0105. Wsp\u00f3\u0142cze\u015bnie na rynku spotykamy tysi\u0105ce odmiennych jego rodzai, przez co bardzo cz\u0119sto trudno jest si\u0119 zdecydowa\u0107, kt\u00f3re b\u0119dzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, ca\u0142y szereg wyrob\u00f3w lepszej i gorszej jako\u015bci, jak to zdarza si\u0119 w ka\u017cdej bran\u017cy. A\u017ceby wi\u0119c odnale\u017a\u0107 najlepsz\u0105 opcj\u0119 warto dowedzie\u0107 si\u0119 czego\u015b na temat piwa, jego procesie warzenia, rodzajach, cenie, jako\u015bci oraz istotno\u015bci miejsca warzenia. Najpopularniejsze s\u0105 oczywi\u015b\u0107ie browary koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szerok\u0105 skale; przewa\u017cnie s\u0105 to trunki o niskiej jako\u015bci oraz cenie, ze wzgl\u0119du na to, \u017ce produkcja oraz transport s\u0105 znacznie ta\u0144sze ni\u017c w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym lepszym, porz\u0105dniej wykonywanym. Czym wi\u0119c jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyra\u017cenia „craft”, czyli sztuka rzemios\u0142a. Jak sama nazwa m\u00f3wi jest to rodzaj piwa robionego z zaanga\u017cowaniem oraz ogromn\u0105 ilo\u015bci\u0105 po\u015bwi\u0119conego czasu. Producentami tego rodzaju piwa s\u0105 wielbicieli sztuki piwnej, dla kt\u00f3rych jako\u015b\u0107 i solidno\u015b\u0107 wykonania jest kluczowa. Z jakiego powodu? Dlatego, \u017ce s\u0105 to minibrowary, prywatne browary, produkowane na w\u0105sk\u0105 skal\u0119, s\u0105 bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. W\u0142a\u015bciciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osob\u0105, kt\u00f3ra sama zajmuje si\u0119 warzeniem. Zdarza si\u0119, \u017ce trudno jest zdefiniowa\u0107 piwo kraftowe gdy\u017c nie ma szczeg\u00f3\u0142owych cech jakie powinno ono posiada\u0107. Jednym z wa\u017cniejszych element\u00f3w wyr\u00f3\u017cniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mog\u0142o by\u0107 zaliczone do piw kraftowych musi by\u0107 ono produkowane samodzielnie, w warunkach domowych, co wi\u0105\u017ce si\u0119 z staraniem o jako\u015b\u0107, a nie ilo\u015b\u0107. Piwowar piwa kraftowego musi by\u0107 znany z imienia i nazwiska, a nie by\u0107 pod zarz\u0105dem wi\u0119kszego koncernu, ma by\u0107 to sztuka, tworzona wed\u0142ug w\u0142asnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szerok\u0105 skale. Nie mo\u017ce on tak\u017ce produkowa\u0107, wi\u0119cej ni\u017c 4000 hektolitr\u00f3w rocznie. Dobre piwo kraftowe kosztuje du\u017co wi\u0119cej od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 z\u0142otych, jako \u017ce ,,krafty” s\u0105 najcz\u0119\u015bciej tworzone z rzadszych i dro\u017cszych sk\u0142adnik\u00f3w. Klienci s\u0105 gotowi zap\u0142aci\u0107 nawet ok 20 z\u0142otych za mniejsze w poszukiwaniu czego\u015b odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze nale\u017cy jednak uwa\u017ca\u0107, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu kraftu wy\u0142\u0105cznie, aby zach\u0119ci\u0107 do zakupu.<\/p>\n

W jaki spos\u00f3b warzy\u0107 takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej s\u0105 \u015bwiadomi tego, \u017ce jest do tego niezb\u0119dny odpowiedni sprz\u0119t, sk\u0142adniki takie jak: s\u0142\u00f3d, chmiel, dro\u017cd\u017ce piwowarskie, ekstrakt s\u0142odowy oraz du\u017co czasu i cierpliwo\u015bci. Samo warzenie zajmuje stosunkowo d\u0142ugo, mniej wi\u0119cej p\u00f3\u0142 dnia, natomiast fermentowanie, a\u017c od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etap\u00f3w produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do w\u0142a\u015bciwej temperatury 65\u00b0C zacieru z wody i s\u0142odu. Nast\u0119pnie, etap filtracji tj. oddzielenie resztek ziarna od roztworu. Dalej, warzenie, ch\u0142odzenie i dodawanie dro\u017cd\u017cy. Na ko\u0144cu oczywi\u015bcie fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuowa\u0107 du\u017ce ilo\u015bci trunku, lub otworzy\u0107 prywatny minibrowar niezb\u0119dne s\u0105 maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje si\u0119 do\u015b\u0107 trudny i jest to fakt, jednak nale\u017cy mie\u0107 na uwadze, \u017ce wystarczy motywacja i zaanga\u017cowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemno\u015b\u0107, dlatego te\u017c, piwo kraftowe jest tak dobrej jako\u015bci.Otwarcie w\u0142asnego minibrowaru wymaga za\u0142o\u017cenia dzia\u0142alno\u015bci gospodarczej i dobrania dogodnej lokalizacji oraz otrzymania koncesji. Wsp\u00f3\u0142cze\u015bnie dzia\u0142 minibrowar\u00f3w szybko si\u0119 rozwija i prawdopodobnie w najbli\u017cszych latach b\u0119dziemy mieli okazje przygl\u0105da\u0107 si\u0119 dalszemu rozkwitowi i piwn\u0105 rewolucje. Produkowanie tego napoju na w\u0142asn\u0105 r\u0119k\u0119 ca\u0142y czas op\u0142aca si\u0119; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa pozostaje w okolicach 2 z\u0142otych, w tym wypadku widzimy, \u017ce kosztuje ono mniej ni\u017c kupno piwa w markecie.<\/p>\n

Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunk\u00f3w zale\u017cnie od takich czynnik\u00f3w jak klasa, struktura, ilo\u015b\u0107 alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyr\u00f3\u017cniamy piwo g\u00f3rnej fermentacji, nap\u00f3j alkoholowy jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest bardziej delikatne. Piwo jasne lub ciemne, w tym wypadku r\u00f3\u017cnica le\u017cy w metodzie warzenia i sk\u0142adnikach. M\u00f3wi si\u0119 r\u00f3wnie\u017c o piwach specjalnych, kt\u00f3rych nie spos\u00f3b zaliczy\u0107 do jednego typu, z tego powodu,\u017ce cechuj\u0105 si\u0119 one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania r\u00f3\u017cnych surowc\u00f3w. Na charakter trunku du\u017cy wp\u0142ywa ma, wcze\u015bniej wspomniany s\u0142\u00f3d, czyli podstawowy sk\u0142adnik piwa; to czy jest to s\u0142\u00f3d j\u0119czmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak r\u00f3wnie\u017c sama piana, kt\u00f3ra jest wyznacznikiem jako\u015bci.<\/p>\n

Je\u015bli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na \u015bwiecie, jednak wci\u0105\u017c ma\u0142o popularne, ze wzgl\u0119du na to, \u017ce piwowarzy wol\u0105 inwestowa\u0107 w produkcje ni\u017c w promowanie swojego towaru, cz\u0119sto jedyn\u0105 wykorzystywan\u0105 promocj\u0105 jest marketing szeptany. Klienci coraz cz\u0119\u015bciej wol\u0105 kupi\u0107 mniej, ale lepszej jako\u015bci alkoholu za wi\u0119ksz\u0105 cen\u0119, ni\u017c wydawa\u0107 pieni\u0105dze na tanie piwa s\u0142abej jako\u015bci.<\/p>\n

www.ultrapak.pl\/przetworstwo\/maszyny-rozlewnicze-produkcji-piwa<\/a> <\/p>\n

 <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych po\u015br\u00f3d napoj\u00f3w alkoholowych. Jest kojarzone z mi\u0142o sp\u0119dzonymi momentami, nietuzinkowym smakiem oraz stosunkowo dogodn\u0105 dla nas cen\u0105. Wsp\u00f3\u0142cze\u015bnie […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":728,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"footnotes":""},"categories":[70],"tags":[5069,5072,5071,5070,4326,4328,5068,5067,5074,5073,5075,5076],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/726"}],"collection":[{"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=726"}],"version-history":[{"count":1,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/726\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":727,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/726\/revisions\/727"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/728"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=726"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=726"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/www.syngen.com.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=726"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}