Warning: include_once(/home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-content/mu-plugins/cl-smart-advice.php): Failed to open stream: No such file or directory in /home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-settings.php on line 398

Warning: include_once(): Failed opening '/home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-content/mu-plugins/cl-smart-advice.php' for inclusion (include_path='.:/opt/cpanel/ea-php82/root/usr/share/pear') in /home/ddr529/public_html/syngen.com.pl/wp-settings.php on line 398
Co sprawia, że pizza jest dobra – Syngen
Chirurgia stomatologiczna w leczeniu zębów
29 stycznia, 2021
Ortodonta
1 lutego, 2021

Co sprawia, że pizza jest dobra

Niełatwo chyba znaleźć kogoś, kto nie lubi pizzy. Odmienność smaków składników i dodatków sprawia, że prawie każdy wybierze coś dla siebie. Każdy z nas ma własne upodobania, ze względu na to trudno się dziwić, że nie każda pizza będzie najbardziej smakowita. Dysproporcja w smaku da się niestety zauważyć nawet jeśli zamawiamy takie same dodatki. Każda pizzeria przygotowuje pizzę zgodnie z własnymi przepisami, tradycją i techniką wypiekania. Dlatego też to nie reguła, że, nawet przy zamówieniu pizzy „tej co zawsze”, ale w innej pizzerii, osiągniemy ten sam smak. Jak rozpoznać pizzę jest idealna? O tym przesądza kilka czynników na etapie przyrządzania.

Doskonałe ciasto na pizzę – jak je uzyskać?

Doskonałe ciasto na pizzę to baza smaku. Przygotowanie najlepszej masy jest dużym wzywaniem, które stoi przed każdym, kto chce wyrobić doskonałą pizzę. Niezależnie od tego, czy preferujemy grubsze czy cieńsze ciasto, pizza powinna być sprężysta i chrupka. Pomimo tego, nie może łamać się po wypieczeniu. Tym, co sprawia, że ciasto na pizzę jest doskonałe są 3 składniki. W głównej mierze trzeba zaopatrzyć w dobrą mąkę. Dobrej jakości mąka, czyli o typie jak najniższej wartości liczbowej. Im wyższa wartość (np. typ 650), tym niższa jakość mąki. Najlepsze pizzernie wykorzystują mąkę włoską o typie równym 00.

Istotnym składnikiem jest też poprawny zaczyn drożdżowy. Kluczowe jest w tym przypadku korzystanie z świeżych drożdży. Drożdże suche są mniej wartościowe, więc, jeżeli zależy nam na idealnym cieście, zawsze warto używać wysokiej jakości składniki. Ponadto, zaczyn drożdżowy wymaga dorzucenia odrobiny cukru i soli. Sądząc po tym, czy wybieramy pizzę na grubszym lub bardziej chrupkim cieście, powinno się dobrze dobrać ilość cukru i soli. Chrupkie ciasto tworzy się na skutek równej proporcji cukru i soli, grubsze – gdy do ciasta dodamy nieco mniej soli niż cukru. Każdy zaczyn drożdżowy musi trochę „poodpoczywać”, żeby wyrosnąć, co sprawia, że to istotny etap, o jakim nie należy zapominać.

By sprawić, żeby pizza upiekła się dobra, trzeba dodać do ciasta jeden sekretny składnik. Jest nim wysokiej jakości oliwa. Ile trzeba wlać oliwy zależy od przepisu, pewne jest, że oliwa wzbogaca smak i nadaje chrupkości. Czy dodanie tych składników sprawi, że pizza okaże się dobra? Oczywiście! Należy jednak pamiętać, żeby dobrze wyrobić ciasto. Przeważnie na koniec powinno być sprężyste, gładkie, a po naciśnięciu, powinno mieć poprzednią formę. Gdy tak się nie dzieje, należy odczekać nieco oraz pozwolić nadal drożdżom pracować.

W jaki sposób osiągnąć idealny smak pizzy?

W tej kwestii każdy musi skupić się na swoich ulubionych produktach. Niewątpliwie każdy lubi co innego, ale bez względu na to, które składniki i dodatki preferujemy, każdy z nich powinien być świetnej jakości. Świeże składniki to zapewnienie dobrego smaku oraz jakości. Dlatego wybierając pizzerię albo tworząc pizzę samodzielnie w domu, powinno się to zapewnić. Niemniej istotna jest ilość dodatków. Choć wielu ludzi pragnie oddziaływać na swoje smakowe kubki oraz dodawać bardzo dużo ulubionych składników, najlepsza pizza ma co najwyżej cztery składniki. Niewielka ilość składników ma znaczenie patrząc na wagę oraz nadal zapewnia mnóstwo możliwości dla walorów smakowych. Im więcej składników, tym mocniej ciasto będzie przygniecione, a to sprawi, że może się spłaszczyć oraz stracić na swojej sprężystości i okaże się już nie tak wspaniałe.

Ogromy wpływ na wyborny smak pizzy ma sos. Dobry sos do pizzy robi się z pomodorowej passaty. Pomidory z puszki czy koncentrat pomidorowy wsiąkną w ciasto. Kiedy tak będzie, przesadnie mokre ciasto będzie słabiej rosło, niezbyt dobrze się wypiecze, a na dodatek utraci kruchość. Z sosem nie warto przesadzać oraz nie stosować za dużo. Najlepiej go przygotować ciut szybciej, żeby nabrał porządnego aromatu i smaku.

Tajemnica pieczenia doskonałej pizzy

Co powoduje, że pizza ma doskonały smak oraz aromat? Rzecz jasna technika jej pieczenia. W różnych pizzeriach używane są w tym celu kamienne piece albo takie opalane drewnem. Bardzo wysoka temperatura tych pieców sprawia, że pizza piecze się prędko, ciasto pozostaje sprężyste i chrupkie, a składniki wyzwalają swój doskonały smak, nie stając się przy tym gumowe czy spalone.

To powoduje, że im wyższa temperatura w trakcie pieczenia pizzy, tym korzystniej. Oczywiście ciężko sobie wyobrazić montowanie pieca kamiennego w swoim domu, co sprawia, że z reguły wybieramy się na pizzę do ulubionej pizzerii albo wybieramy zakup pizzy z dostawą do domu. Jak to robić jeśli jednak chcemy przygotować pyszną pizzę w domowych warunkach? Sam piekarnik może nie starczyć, z uwagi na to dostępne są do kupienia specjalne kamienie do pizzy. Należy go nagrzać w piekarniku oraz za jego pomocą upiec właśną najlepszą w smaku pizzę.

Być może w domowych warunkach nie otrzymamy rezultatu z pizzerii, ale będzie on mocno podobny i pizza z pewnością będzie miała dobry smak. Za sprawą tego, że kamień pobiera z ciasta wilgoć, a tym samym redukuje jej czas pieczenia. Ta metodą ciasto pozostaje kruche i sprężyste, a wybrane składniki nie tracą na wartości i zapewniają pyszny smak.

http://www.pizza-torun.pl

Komentarze są wyłączone.

Strona używa cookies
Ok